De NIPT Test: Waarom wel en waarom niet

De NIPT test is kort gezegd een bloedonderzoek die je tussen je 11e en 14e zwangerschapsweek kunt laten doen om de kans op een chromosoomafwijking bij je kindje vast te stellen. Voor ons was het besluit snel gemaakt, bij beide zwangerschappen. Andere ouders moeten hier iets langer over nadenken. Ik was dan ook erg benieuwd hoe andere mama’s tegen dit onderwerp aankijken. Uit een poll aan mijn Instagram volgers bleek dat 62% positief tegenover de NIPT staan en 38% geeft aan dit niet te willen doen. Maar waarom zou je de NIPT eigenlijk wel of niet laten uitvoeren?

Allereerst deel ik wat achtergrond informatie met je over de NIPT. Sinds 1 april 2017 is de NIPT test in Nederland beschikbaar. De kosten voor deze test bedragen ongeveer €175. Via een bloedafname locatie wordt je bloed afgenomen en opgestuurd naar een speciaal laboratorium in Nederland. De test detecteert of er een verhoogde kans is op bepaalde chromosomale afwijkingen. Is er geen verhoogde kans? Dan kun je er voor 99% vanuit gaan dat je kind geen Down-, Edwards-, of Patausyndroom heeft. Wordt er toch een iets geconstateerd? Dan heb je mogelijkheid om verder vervolgonderzoek te doen. Binnen 10 werkdagen (2 weken) kun je de testuitslag verwachten en meestal hoor je de uitkomst via je verloskundige.

Waarom zou je wel de NIPT doen?
Een aantal verschillende redenen die ik heb gehoord zijn:

– We willen graag weten waar we aan toe zijn.
– We willen zoveel mogelijk uitsluiten.
– Ik ben al wat ouder en daarmee meer risico, ik wil daarom zoveel mogelijk weten zodat we ons kunnen voorbereiden.

Waarom zou je de NIPT niet doen?
Mama’s die ik heb gesproken gaven aan:

– Ik vind het een natuurlijk proces.
– Als de uitslag slecht zou zijn weet ik niet wat ik zou doen.
– Wij hebben geen gekke dingen in de familie dus we verwachten niets geks.
– Een afwijkende uitslag wil niet perse zeggen dat er iets mis is.
– De test is vrij prijzig en de kosten worden niet gedragen door de verzekering.

Hoe meer je op internet leest over dit onderwerp, hoe verontrustender je kan raken door alle forums en meningen die worden gedeeld. En dat is begrijpelijk. Je zit in een onwijs spannende periode als je zwanger bent

 en je hormonen gieren alle kanten op. Wees je ervan bewust dat er geen goed of fout is. Iedereen heeft zijn of haar eigen mening en heeft hier alle recht toe. Net als jij.

Het enige advies dat ik je kan geven is het volgende: laat je goed informeren, stel je verloskundige alle vragen die je hebt, overleg met je partner en eventueel vrienden of familie, lees niet teveel op internet en blijf vooral bij je gevoel. 

Waar wij voor hebben gekozen?
Wij hebben bij beide zwangerschappen gekozen om de NIPT te laten uitvoeren. We zijn beide control freaks en zijn liever geïnformeerd en op de hoogte zodat we ons hierop kunnen voorbereiden. Hoe klein de kans ook is en je hebt nooit alle garanties, maar we wilden het liever weten dan niet weten. De uitslag van de NIPT kreeg ik de eerste keer binnen 11 dagen en de tweede keer na 9 dagen. Je zit toch even in spanning maar dat weegt voor ons niet op tegen de onwetendheid.

Gelukkig was bij beide zwangerschappen niets geks geconstateerd. We hebben al één mooie gezonde dochter en we zijn heel benieuwd hoe ons volgende kindje zal zijn. Die meer dan welkom is.

Heb je nog aanvullende vragen over de NIPT of wil je meer lezen? Dan is meerovernipt.nl de meest betrouwbare bron voor meer informatie, of laat je informeren door je verloskundige of zorgverlener.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *