Tips voor het stop-met-de-speen-moment

De speen… iets waar bijna iedere baby, dreumes en soms nog peuter mee rondloopt. Zoey heeft momenteel alleen nog een speentje tijdens haar slaapjes maar ik merk dat haar gebitje hierdoor ook vervormd. Om het stop-met-de-speen moment zo tactisch mogelijk aan te pakken heb ik zoveel mogelijk informatie en handige tips verzameld. In deze blog zet ik ze voor je op een rijtje. We beginnen met een aantal feitjes, gevolgd door tips die je kunnen helpen bij het stop-met-de-speen moment!

Facts
– 85% van de mama’s gaven aan dat hun kindje een speen gebruikt(e)
– De gemiddelde leeftijd voor het stop-met-de-speen moment is twee jaar
– Na 3 maanden is de zuigbehoefte van een baby al sterk afgenomen
– Rond 12 maanden ligt de overgang van zuigbehoefte naar gewoonte

Tips 
Hier volgen de tips die andere mama’s gaven voor het stop-met-de-speen moment:
– Direct stoppen zodra ze geen zuigbehoefte meer hebben. (Als dit voor jou nog op tijd is; go for it! Maak het jezelf en je kindje makkelijk om de gewoonte te voorkomen)
– Leg je kindje uit dat hij nu te groot is geworden voor de speen: de speen is alleen voor baby’s. Combineer eventueel met de volgende tip:
– Geef de speen samen aan een andere (pasgeboren) baby of stuur hem samen op. Zo weet je kindje dat hij goed terecht komt en is hij misschien zelfs een beetje trots. 
– Nadert de maand december? Geef de speen dan samen mee aan Sinterklaas en zwarte Piet. 
– De speen afgeven bij de politie: deze speen is voor de babypolitie. Ook ideaal als je kindje de politie mega interessant vind. Kan hij meteen even gluren in dat gave politiebureau. 
– Afknippen: deze tip las ik een paar keer terug. Bijvoorbeeld om hem samen direct helemaal door te knippen als moment van afscheid. Of om hem steeds een stukje verder af te knippen totdat de speen niet meer past. Een andere mama gaf aan dat de speen inknippen bij haar hielp: zo kon hij er namelijk niet meer goed op zuigen. 
– Samen een speelgoedje kopen bij de speelgoedwinkel en laat je kindje afrekenen met de speen (uiteraard moet jij de euro’s wel aanvullen ;-)) 
– De spenen-fee: die komt in de nacht. De volgende ochtend is het speentje verdwenen en ligt er een cadeautje voor in de plaats!
– Stickers plakken voor iedere dag dat je kindje zonder speen is. Want hey – hij is hartstikke goed bezig!
– Of het tegenovergestelde: maak er juist niet teveel van, weg met dat ding en besteed er geen aandacht meer aan. 
– Een hulpmiddel die jullie ook nog kan helpen is een boekje die je samen met je kindje kan lezen zoals bijvoorbeeld “De Lumies zoeken een speen” of “Anna gooit haar tutjes weg”.

En de belangrijkste tips zijn misschien wel: kies een rustig moment. Komt er een kleintje aan of ga je verhuizen, etc., dan is dit niet het meest handige moment en kun je beter nog even wachten. En: als je afscheid hebt genomen van de speen, geef dan niet weer toe op een zwak moment maar zet door! De meeste mama’s geven aan dat na een aantal dagen tot een week hun kindje het alweer vergeten is.

Succes! Ik hoop dat deze tips je gaan helpen bij het vaarwel zwaaien van de speen. Wij gaan in ieder veel niet te lang meer wachten. Binnenkort volgt er dus een nieuwe blog over Zoey haar stop-met-de-speen moment! To be continued…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *