Baby’s (eerste) tandjes en de functie van het melkgebit

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: tussen de 4 en 8 maanden krijgen baby’s vaak hun eerste tandjes. Dat wil niet zeggen dat dit niet al eerder, of later kan. Bij sommige kindjes komt na 3 maanden al het eerste tandje door, zo bijvoorbeeld ook bij de papa van Zoey. Die was er erg vroeg bij! Wist je dat het ook wel eens gebeurd dat een baby al wordt geboren met een tandje? Dit is natuurlijk erg zeldzaam, maar zo zie je maar dat het ook al heel vroeg kan zijn!

Wat merken jij en je baby hiervan? 

Kindjes kunnen best last hebben van doorkomende tandjes. Meestal merk je dat je baby wat hangerig, huilerig en onrustig is, of ‘s nachts slechter slaapt. Soms komt het ook voor dat baby’s last hebben van meer poepluiers, luieruitslag of verhoging. Het tandvlees zelf kan er bleek uitzien, maar ook juist rood en opgezet voordat de tand doorkomt. Daarnaast kauwen baby’s graag op een speeltje of zijn vingers, kwijlen ze of wrijven met de handen over het gezichtje. Gelukkig verdwijnen de klachten ook weer als het tandje eenmaal doorgebroken is. Je kunt aan het tandvlees van je baby voelen of je een opkomend tandje kunt vinden: dit herken je aan een harde bobbel.

Volgorde van doorkomende tandjes

Wist je dat tandjes in een vaste volgorde doorkomen? Allereerst komen de voorste snijtanden door, daarna de overige snijtanden en als laatste de kiezen. Na ongeveer 24 maanden tot 30 maanden is het melkgebit van een kindje helemaal compleet. In onderstaande afbeelding wordt weergegeven wanneer welke tandjes naar verwachting zullen doorkomen en wanneer deze zullen wisselen.

Het melkgebit en de functie

Wist je dat het melkgebit heel belangrijk is voor de vorming van het gezichtje van je kindje? Het beinvloed de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. In de kleine mond van een kind passen nog geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het melkgebit telt totaal 20 tanden, terwijl het gebit van een volwassene er 28 heeft (of 32 met beide verstandskiezen).

Tandjes poetsen

Wist je dat het belangrijk is om melktandjes ook te poetsen? Als een tandje doorkomt is het glazuur namelijk nog niet geheel uitgehard. Hierdoor is het makkelijker oplosbaar door zuren en dit maakt de kans op tandbederf (gaatjes) groter. Zodra de eerste tandjes doorkomen kun je starten met het poetsen: 1 maal per dag met peutertandpasta.

Wanneer kwamen de eerste tandjes van jouw kindje door? Laat het ons weten in de reacties! 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *