Hoe kleed ik mijn baby voor bedtijd bij verschillende temperaturen?

In Nederland schommelen de temperaturen de laatste tijd enorm. Zo is de slaapkamer van Zoey het ene moment 18 graden en het andere moment komen we zelfs voorbij de 30 graden. Een kamer opwarmen is gemakkelijker dan te laten afkoelen. Het is dan ook belangrijk om je kindje voor deze verschillende temperaturen juist aan te kleden zodat ze het niet te warm hebben, maar ook niet te koud. Dit kan nogal een vraagstuk zijn, ik weet in ieder geval dat ik dat erg lastig vond toen het 30+ graden was buiten en in huis.

TOG-waarden

TOG betekend Thermal Overall Grade. TOG-waarden zijn een soort puntensysteem die de isolerende kwaliteit van bedtextiel weergeeft. Met andere woorden: het geeft aan hoe goed lichaamswarmte wordt vastgehouden. Hoe kouder de kamer is, hoe hoger de TOG-waarde mag zijn, en omgekeerd. TOG-waarden gelden voor kamer temperatuur. Je kunt deze dus niet aanhouden voor buitenshuis.

Zo heb ik onderstaand overzicht gemaakt met richtlijnen om een kindje voor iedere temperatuur juist te kleden met daarbij de bijbehorende TOG-waarden.

Let op: TOG waardes mag je niet bij elkaar optellen. Dit heeft te maken met de isolerende luchtlaag die tussen twee lagen in zit. Deze luchtlaag creëert altijd extra warmte. Luister naar je eigen gevoel en gebruik je gezond verstand.

 

 

Probeer geregeld controleren hoe je kindje er bij ligt. Voelt het hoofdje niet te warm? Zijn de voetjes en de hals niet te koud? Is je baby zweterig en klam? Zeker bij een griepje moet de hitte ergens heen kunnen. Je kunt zelf best inschatten hoe warm of koud het in de kamer is of gebruik maken van een thermometer. Beter iets te koud dan te warm!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *