5 tips om een baby in stuitligging zelf te laten draaien

Ik weet nog dat ik het internet had afgespeurd naar wat wij in vredesnaam konden doen om de baby te stimuleren om zelf te draaien. Ook de verloskundige had voor ons een aantal tips. Deze liepen allemaal uiteen van de meest zweverige tips tot een aantal meer praktische. Maar hey, je wilt tenslotte dat je kindje draait toch? Dus zo hebben wij ook een aantal dingen geprobeerd waarvan ik van te voren zei “No way!”. Helaas heeft het bij ons niet geholpen, maar niet geschoten is altijd mis! Hieronder heb ik de tips voor je op een rijtje gezet, doe er je voordeel mee!

1. Oefening: de piramide

Leuke naam he? Die heb ik net even zelf verzonnen. 😉 De oefening heeft zijn naam te danken aan de houding waarin je staat: zet je handen en voeten op de grond met je kont omhoog. Zo sta je dus in een soort van piramide houding. Houd deze oefening ongeveer 30 seconden aan. Je kunt dit meerdere keren per dag doen.

2. Zwemmen

Van zwemmen zou de baby ook gestimuleerd worden om te draaien door de gewichtloosheid in het water. Daarbij zegt men ook dat het doen van salto’s of koprollen onder water de baby helpt om in een andere positie te komen. Goed excuus om naar een zwembad te gaan! En natuurlijk ook even een bubbelbad mee te pakken. Zo hadden wij in de laatste weken nog een weekendje weg geboekt naar een hotel met zwembad. Nog even genieten samen en de baby stimuleren: Win-win!

3. Moxa therapie

Dit vonden wij toch wel de meest zweverige tip. Moxa therapie is met een soort sigaar bepaalde delen van het lichaam te stimuleren. Voor het draaien van een kindje in de moeder haar buik is dat vlak naast de kleine teen. Je kunt hiervoor terecht bij therapeuten, maar er bestaan ook filmpjes op internet over hoe je dit kunt doen en de moxa sticks zijn ook op internet te bestellen. Wij hebben het laatste gedaan. Omdat ik geen geld wilde uitgeven aan iets waar ik zelf zo niet in geloof. Maar baat het niet schaad het niet! Bryan heeft een aantal avonden het ritueel met de sigaar uitgeoefend op mijn kleine teen. Een relaxend muziekje op de achtergrond en gaan. Ik moet zeggen, hoe zweverig en grappig we het ook vonden, het was wel erg ontspannend. Er zijn ook gevallen waarbij het draaien is gelukt. Maar of dat nou komt door de moxa of dat het kindje gewoon hoe dan ook gedraaid zou zijn… Wij hebben in ieder geval wat lol gehad!

4. Voet reflex massage

Deze tip kregen we van de verloskundige. Bij iedereen in de buurt zit wel een therapeut in de buurt die opgeleid is om voet reflex massage te geven. Door het stimuleren van bepaalde zones onder de voet zou de baby gaan draaien. Ik zou niet aanraden om dit zelf te proberen. Er zouden namelijk ook bepaalde zones zijn op de voet die je beter juist nìet kunt aanraken: deze stimuleren namelijk dat de bevalling op gang zou komen. Zo heb ik wel eens gehoord via een bekende dat bij haar vriendin de bevalling op gang was gekomen de dag na de massage! Wij hebben de voet reflex massage niet geprobeerd.

5. Gebruik geluid

Je kunt ook geluid gebruiken om de baby te stimuleren om te draaien. Bijvoorbeeld door het zetten van een hoofdtelefoon tegen de onderbuik. Je lokt de baby dan als het ware naar de onderkant toe om te horen wat daar gebeurd. Je kunt dit bijvoorbeeld ook doen met een zwangerschapsketting met een geluidje erin. Door het geluidje aan de onderkant van je buik te maken zou de baby zich naar het geluid toe verplaatsen. Draag je een zwangerschapsketting? Draag die dan dus ook niet te hoog: dit zou mee kunnen spelen in de positie van de baby die je kindje kiest.

Zo zijn er wel meer dingen die schijnen te helpen zoals bijvoorbeeld het doen van een handstand, te gaan hurken of het gebruiken van warme en koude kompressen op de buik. Dit zijn in ieder geval een aantal tips om je aan het denken te zetten… Doe er je voordeel mee! Draait je kindje niet en overweeg je een versie? Misschien vind je het dan interessant om te lezen hoe dit bij ons ging.

Heb je nog meer goede tips om een kindje in stuit- of dwarsligging te laten draaien die hier niet genoemd worden? Laat het ons weten! 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *