Tips voor baby’s eerste hapje

Zoey kreeg toen ze 4 maanden en een paar dagen was haar eerste hapje voorgeschoteld. Gezellig bij ons aan tafel in de Stokke Tripp Trapp Newborn set! Deze eerste hapjes zijn bedoeld om je baby kennis te laten maken met vast voedsel en de structuur naast flesvoeding of moedermelk. De vaste hapjes zijn of maar enkele (thee)lepels en vervangen nog niet de borst- of flesvoeding.

Wanneer beginnen?

Je kunt beginnen als je kindje 4 tot 6 maanden oud is. Als je eerder begint is het spijsverteringskanaal van je baby nog niet genoeg ontwikkeld en loop je risico op voedselovergevoeligheid zoals bijvoorbeeld koemelkallergie. Begin ook niet later dan 6 maanden want dan loop je risico dat je kindje smaken en texturen minder waardeert, maar ook als je (te) laat begint is de kans op voedselallergie groter.

Met wat beginnen?

“Het beste is om te beginnen met een groente hapje.” Aldus het CB en een aantal moeders die ik heb gesproken, nádat Zoey haar eerste hapje had gehad: appel. Haha. Dat groente eerst werd aangeraden had ik nog nergens terug gelezen, dus dit is de een van de handigste tips die ik je kan geven ;-). De volgende groentes met een milde smaak zijn goed om mee te starten: wortel, bloemkool, broccoli of pompoen. Wil je je kindje ook een fruithapje geven dan kun je bijvoorbeeld denken aan perzik, peer, appel of banaan. Begin eerst met één smaak tegelijk. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te bereiden of te kopen in een potje. Wij hebben voor het eerste gekozen en bereiden de hapjes vers voor Zoey met de Philips Avent stomer/blender. Een echte aanwinst en super makkelijk! Hiermee bereiden we een aantal porties tegelijk en vriezen de rest vervolgens in voor later gebruik. Daarnaast worden er verschillende adviezen gegeven over het afwisselen: de één zegt dat je juist meerdere dagen achter elkaar dezelfde smaak moet aanbieden terwijl de ander zegt dat je dit moet afwisselen. Wij hebben ervoor gekozen om Zoey een aantal dagen achter elkaar hetzelfde voor te schotelen. Super leuk om te zien dat ze er op de 3e dag al heel anders mee omging dan op de eerste.

Hoe vaak?

Er wordt aangeraden 1 á 2 keer per dag te oefenen met hapjes vast eten. Wij starten met Zoey 1x per dag een paar hapjes direct na de één na laatste voeding. Maar je kunt kunt dit ook tussen de flessen door geven.

Alle tips op een rij:

– Begin met een groente hapje ;-).
– De Philips Avent stomer/blender!
– Stokke Tripp Trapp (+Newborn set).
– Meerdere dagen achter elkaar hetzelfde hapje.
– Plastic slabs van de Prenatal of een ander leuk merkje! Die maak je zo schoon met een doekje en klaar. Terwijl stoffen slabs toch vieze vlekken blijven houden na het wassen.

Dit zijn de tips die ik je kan geven, maar bedenk vooral zelf wat je zelf prettig vind! Jij kent je kindje het beste en er is geen goed of slecht.

Liefs, Mandy.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *