Tips om inentingen zo soepel mogelijk te laten verlopen

Wat een ellende die inentingen. Anders kan ik het niet omschrijven. Maar het is een, zoals wij erover denken, noodzakelijk kwaad. Zoey moest met 8 weken voor haar eerste prikjes. Papa en mama waren beide mee en vonden dit alles behalve leuk. Nu we de eerste inentingen erop hebben zitten hebben we wel een aantal tips en handigheidjes ondervonden die de ellende voor de volgende keer hopelijk iets kunnen verzachten. We delen deze tips ook graag met je zodat jouw kindje er ook iets aan heeft:

Coolpack

Pak een coolpack in of (koude) washandjes die je direct na de prikken op de pijnlijke plek(ken) kunt leggen. Dit verzacht de pijn en voorkomt eventuele zwellingen.

Tegelijkertijd prikken

Als je een meedenkende arts hebt die de prikjes geeft dan begrijpt hij of zij dat twee prikjes tegelijk beter te doorstaan is (voor baby én ouder) dan één voor één. Vaak is er wel een collega aanwezig die kan helpen de tweede prik tegelijkertijd te geven. Sommige artsen bieden dit zelf al aan, maar schroom niet om hier ook gewoon om te vragen als ze dit niet doen. Hoe ouder kindjes worden hoe meer ze door krijgen wat er gebeurt. De kans op protest voor de tweede prik wordt dan ook groter (begrijpelijk!).

Pleisters

Na de inentingen plakken de artsen altijd een pleistertje op de pijnlijke plek. Hoe langer deze blijft zitten hoe moeilijker deze eraf gaat en hoe meer zeer dit doet. Bedenk maar eens hoe dit bij jezelf is na bijvoorbeeld het bloedprikken. Rot pleisters. Ze zijn het gemakkelijkst te verwijderen als ze week zijn: dus vochtig maken. Dit kan ook na bijvoorbeeld een badje. Ook zijn er speciale middeltjes verkrijgbaar om pijnloos pleisters te verwijderen zoals bijvoorbeeld van Leukoplast en Limisan.

Hopelijk heb je iets aan deze tips – doe er je voordeel mee! Ben je benieuwd hoe Zoey haar eerste inentingen gingen? Lees dan verder in deze blog.

Heb jij nog tips voor inentingen die hier niet bij staan? Laat het ons weten in de reacties!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *