Zindelijkheid: zo was Zoey droog binnen één week

Zindelijk worden was hier iets waar we tot kort terug niet over na hadden gedacht. Het kinderdagverblijf van Zoey en Chase had twee weken zomersluiting en dat betekende dat we de kindjes weer de hele week thuis hadden. Ik stuitte via Instagram op het profiel van de Zindelijkheidsbox en zij geloven erin dat een kindje van twee jaar ook al zindelijk kan worden, mits je een aantal signalen kunt afvinken die aangeven dat ze er klaar voor zijn. Zoey voldeed aan allemaal, daarnaast toonde ze ook al interesse in het potje en had tot tweemaal aan toe al een plasje gedaan op het potje.  We zaten de komende twee weken toch weer alle dagen samen thuis, dus ik dacht “Waarom ook niet?! Laten we deze tijd dan ook slim besteden.” De eerste week dat de kids thuis waren gingen wij nog een weekendje weg, dus we besloten om daarna te beginnen. Ondertussen zorgde ik dat we alles in huis hadden:

ONS BOODSCHAPPENLIJSTJE
De zindelijkheidsbox
– Matrasbeschermers voor over de bank (bijvoorbeeld van DryNites of Kruidvat huismerk)
– Luierbroekjes; deze functioneren als ‘ slaapbroekje’.
– Héél veel cadeautjes ter beloning als de stickerkaart vol zit. Wij hadden er wel 15 in huis gehaald zodat we voldoende hadden en het ging best rap bij ons, op dag 7 hadden we nog 1 cadeautje over. Ik ben naar de Action gegaan en ben met een tas vol prul thuis gekomen. Van Paw Patrol koekjes tot boekjes en van houten speelgoed groenten voor in haar keukentje tot bellenblaas.
– En héél veel onderbroekjes, vooral de eerste dag(en) gebeuren er nog wel wat (on)gelukjes. We noemen het gelukjes want het is tenslotte een moment dat je kindje kan leren om het gevoel te herkennen. Wij hadden 15 onderbroekjes ingeslagen bij de Zeeman.
– Een potje; wij hadden de PottyChamp 3-in-1 al in huis. Dit is een potje, opstapje en WC verkleiner in één. De WC verkleiner beviel hier niet zo erg gezien hij geen antislip heeft en dus over de bril bewoog.
– Een WC verkleiner en opstapje. Wij gingen voor de WC verkleiner en het bijpassende opstapje van Luma. Je hebt deze in verschillende kleuren wat super fijn is want zo past hij bij bijna ieder interieur. Zie de linkjes hieronder.

DE INHOUD VAN DE ZINDELIJKHEIDSBOX
De zindelijkheidsbox is een onwijs fijn hulpmiddel: in de box zitten stickers, stickervellen, dagschema’s om in te vullen, een plas diploma, maar ook een uitgebreid trainingsprogramma en een lidmaatschapskaart voor hun community.  Ben je benieuwd hoe dit alles eruit ziet? Bekijk dan mijn Reel op Instagram. Ik vond het zelf persoonlijk erg fijn om houvast te hebben aan een vast programma voor 7 dagen met een bewezen aanpak. Vooral omdat ik niet de ervaring had met zindelijk maken van andere kindjes omdat Zoey ons eerste kindje is. Ook vind ik het daarom erg fijn om lid te zijn van het forum zodat ik een plek hebt waar ik onze vragen en uitdagingen gedurende de week (en daarna) kwijt kan aan lotgenoten en de beheerders van de community.

VOOR JE BEGINT
Zorg dat je alles in huis hebt. De eerste dagen blijf je thuis en daarom is het fijn dat je je boodschappenlijstje (zie hierboven) en ook alle boodschappen met genoeg lekkers te drinken en waterijsjes in huis hebt. Het advies is om de hele week vrij te plannen en, als je de luxe hebt, indien je meer kindjes hebt deze ergens anders onder te brengen zodat je de volle aandacht hebt voor je kindje. Ik ben een werkende mama, maar werk momenteel halve dagen vanuit huis. Bryan werkt ook thuis, dus samen gingen we deze week aanpakken. Ik had besloten om in ieder geval de eerste dag vrij te nemen en woensdag is mijn vrije dag. De rest van de week deed Bryan de ochtenden en ik de middagen. Onze 4 maanden oude baby was ook thuis, die combinatie was wel erg pittig moet ik zeggen, zeker de eerste dagen. Als je de luxe hebt om langer vrij te plannen en andere kindjes overdag ergens anders te brengen zou ik je dat zeker aanraden. Dat scheelt je weer wat extra grijze haren. 😉

DAG 1
Dag één begon bij ons vol goede moed. Mijn extra opgenomen vrije dag en ik had van te voren met Bryan afgesproken dat hij vandaag op Chase zou letten terwijl ik vandaag volledige focus had voor Zoey. Toen ik haar uit bed haalde trok ik haar luier uit en gaf aan dat ze nu een grote meiden broek aan kreeg en dat we gingen oefenen met plasjes en poepjes op het potje te doen. Samen hebben we beneden haar luiers in de prullenbak gegooid, want die heeft ze tenslotte niet meer nodig. Tipje: pak er een paar en niet de hele stapel, dan kun je daar nog iemand anders blij mee maken. Het potje stond vandaag in de woonkamer vlakbij haar speelgoedkeuken. Deze dag was het meest intenstief van allemaal: we begonnen de dag met een grote beker limonade en zodra die op was heb ik haar na 20, 10 en 5 minuten op het potje gezet. Bij de laatste keer kwam er een plasje in het potje! Joepie, feest! We hebben keihard gedanst, gezongen en de eerste sticker op het stickervel geplakt. Dat vond ze erg leuk. Na deze vaste keren op het potje zetten was het aan Zoey om aan te geven en ik vertelde haar “Geef jij aan als je moet plassen?” en ” Het broekje moet droog blijven”. Deze dag ging met vallen en opstaan; er kwamen flink wat (on)gelukjes waarbij ik haar optilde en snel op het potje zette. Als er dan alsnog een deel van het plasje in het potje zat dan had ze alsnog een sticker verdient. Na het middagslaapje begon ze het gevoel al wat meer te herkennen. Deze dag hebben we al met al nog best wat stickers geplakt!

DAG 2
Dag twee ging heel erg goed: Zoey heeft bij bijna alle plasjes aangegeven dat zij moest plassen en die zijn netjes in het potje terecht gekomen. Die stond vandaag in de woonkamer naast de deur naar de gang. Op één plasje na is het helemaal goed gegaan: toen was ze in haar enthousiasme aan het rondrennen en was ze vergeten aan te geven dat ze moest. Stickers plakken viel hier ook echt in de smaak in combinatie met de kleine cadeautjes. De zak met cadeau’s vond ze maar machtig interessant. Een hele trotse papa en mama hier! Alleen een poepje… die is nog uitgebleven. Voorheen kwam er iedere dag, soms twee keer per dag, een grote boodschap. Dus dat die er nog niet is geweest gaf me wel lichte spanning; ik hoopte toch niet op een verstopping…

DAG 3
Vandaag deden we voor het eerst een klein uitstapje naar de speeltuin om de hoek. Voordat we vertrokken zijn we nog even op de WC gaan zitten en heeft ze een plasje gedaan. We hebben even gespeeld in de speeltuin en bij thuiskomst gaf ze aan dat ze moest plassen. Toen kwam er een grote plas! Trotse momentjes zijn dit. Vandaag kreeg ze ook de aandrang om te poepen; ik denk dat ze wel 20 keer achter elkaar aangaf dat ze naar de WC moest om te plassen, maar wilde er al gauw weer af. Het was duidelijk dat er iets aan zat te komen en dat ging gepaard met nogal wat paniek. Uiteindelijk zat er een deel van de grote boodschap in het potje en was de rust weer wedergekeerd.

DAG 4 & 5
Deze twee dagen gingen eigenlijk vergelijkbaar met dag 3; de plasjes gaf ze onwijs goed aan en zijn netjes op de WC gegaan vanaf deze dagen! Het potje hebben we even weggezet in de kast zodat het duidelijk was dat ze naar de WC moest vanaf vandaag en dat vond ze ook maar al te interessant. De grote boodschap blijft daarentegen echt een dingetje. Ze zegt continue dat ze moet plassen, loopt tig keer heen en weer en houd het zo lang mogelijk op. Tips die we kregen was op het potje gaan, wat langer blijven zitten door bijvoorbeeld bellen te blazen of een boekje te lezen. Dit hebben we allemaal geprobeerd maar niets gaf haar echt rust, ze blijft het nog steeds heel spannend vinden. Wanneer ze echter onder de douche stond en druk bezig was had ze er geen erg in en ontglipte hij haar zomaar. Ik hoor wel meer dat het wat langer duurt voordat kindjes de grote boodschap door hebben en dat dit nogal gepaard kan gaan met wat (on)gelukjes. Ach, zolang het er maar uit komt denk ik dan maar!

DAG 6
Wederom een hele goede dag: alle plasjes netjes op de WC op één plasje na. Toen waren we op bezoek bij haar buurjongetje en die had denk ik iets te leuk speelgoed… ze was zo druk aan het spelen en haar broek was ineens nat. We hebben het samen opgeruimd en schone kleren aangetrokken. Het programma van de zindelijkheidsbox raad ook aan om het opruimen en kleren aantrekken samen te doen; zo merken ze dat (on)gelukjes meer werk zijn en plasjes op de WC thuis horen.

DAG 7
Hoera! Vandaag kreeg Zoey haar plasdiploma! De trainingsweek zit erop en ze is overdag nu goed als droog. Het droog worden tijdens de nacht zou op een bepaald punt vanzelf moeten gaan. Vanaf nu plakken we geen stickers meer; ze heeft tenslotte haar plasdiploma al! We zijn vandaag nog even naar Monkey Town geweest en ook daar gaf ze netjes aan dat ze moest plassen, ondanks dat ze zo onwijs druk was met spelen en allerlei andere prikkels had. Een uitstapje naar de bouwmarkt met papa ging ook goed. Het poepen is nog steeds spannend als we thuis zijn, maar op het moment dat ze druk bezig is heeft ze er geen erg in en gebeurt er nog wel eens een (on)gelukje. Kortom, daar blijven we voorlopig nog even mee oefenen maar ik heb er steevast vertrouwen in dat dit ook goed gaat komen!

ZOU IK DE BOX AANBEVELEN?
Raad ik de Zindelijkheidsbox aan? Is het je eerste kindje en heb je geen idee waar je precies moet beginnen, of vind je wat houvast en een vast plan wel fijn? Dan zou ik het zeker doen en is het iedere euro waard. Ik vind het ook onwijs prettig dat je hiermee ook een lidmaatschap tot de community krijgt; ongeveer 3.000 andere ouders zijn hier ook lid van en delen hun ervaringen en geven advies. Ook nadat de trainingsweek voorbij is ben je nog lid en je kunt altijd terecht met je vragen. Natuurlijk kun je de inhoud van de box ook grotendeels zelf maken door leuke stickervellen te knutselen, zelf een plas diploma te maken en een hoop stickers in huis te halen. Hou je van gemak, net zoals ik, dan zou ik je zeker aanraden om de box in huis te halen!

HOE NU VERDER
Wij blijven voor het poepjes-avontuur voorlopig nog even door trainen en trekken alle trucs uit de trukendoos. ‘s Nachts en tijdens het middag slaapje draagt Zoey voorlopig nog een slaapbroekje. Hopelijk volgt er over niet al te lange tijd een blog met daarin onze succesverhaaltjes en positief nieuws op het vlak van de grote boodschap! 😉

Liefs, Mandy

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *