Anticonceptie na de bevalling

Na de geboorte van je kindje wordt het weer tijd om na te denken over anticonceptie. Tenzij je al direct een tweede baby’tje wilt bouwen natuurlijk. Voor ons was dat een no-go. Wij willen nog even wachten met een tweede en ook vanwege de keizersnede wordt het ons het afgeraden om het eerste jaar zwanger te worden in verband met herstel van mijn buikwond. Dus dat werd weer aan de pil! De pil was voor mij de meest voor de hand liggende keuze, ook omdat ik die hiervoor ook altijd heb geslikt. Maar welke keuzes heb je eigenlijk? En waar moet je rekening mee houden?

Wanneer beginnen

Je eerste menstruatie kun je verwachten van ongeveer 6-8 weken, tot 3 maanden na de bevalling. Die eerste menstruatie betekent dus ook dat je alweer een vruchtbaar moment hebt gehad: je hebt dan je eerste eisprong alweer gehad. Bij mij duurde het ongeveer 9 weken voordat de boel weer op gang was (ik had dit zéker niet gemist – maar gelukkig werkt alles weer). Je kunt je eerste menstruatie afwachten voordat je weer met anticonceptie begint of afhankelijk van het type kun je ook al eerder beginnen. Het is dus belangrijk om voor die tijd veilig met condoom te vrijen met je partner.

Welke opties zijn er?

Niet alle anticonceptie methoden zijn geschikt om te combineren met borstvoeding. Ook kun je niet direct na je bevalling alweer beginnen. Zorg dat je hiervoor goed wordt voorgelicht door je verloskundige en/of huisarts, die kan jou ook het beste advies geven. Hieronder volgt een overzicht met de verschillende anticonceptie middelen waar je aan kunt denken met daarbij per type wat informatie over of deze bijvoorbeeld te combineren is met borstvoeding, hoe lang je moet wachten na de bevalling om te starten en hoe snel je weer vruchtbaar bent na gebruik van dit middel:

Welke vorm van anticonceptie gebruikte jij voor je bevalling? En zou je deze opnieuw kiezen of ga je voor een andere variant? Laat het ons weten in de reacties!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *