Darmkrampjes: waarom hebben baby’s hier last van?

Darmkrampjes, bijna iedere pasgeboren baby heeft er (helaas) last van. Meestal zijn de avonduurtjes de beruchte momenten waarin baby’s er het meest last van hebben. Je herkent dit doordat je kindje ontroostbaar huilt, meestal gaat dit gepaard met gebalde vuistjes en schoppende beentjes, wat wel uren lang door kan gaan. Er zijn weinig ouders die hier geen ervaring mee hebben. Maar waarom hebben baby’s hier eigenlijk last van? En wat kun je er aan doen?

WAT

Darmkrampjes zijn simpel gezegd samentrekkingen van de spieren in de darmen van je baby’tje. Omdat je kindje zo overstuur is lijkt het ernstig, maar: het hoort er allemaal bij.

WAAROM

Deze hardnekkige krampjes kunnen diverse oorzaken hebben:

Lucht in de darmen:

Bij het drinken komt er lucht met de melk mee naar binnen. Vooral baby’s die snel hun fles leeg hebben en gulzig drinken kunnen grote hoeveelheden lucht binnen krijgen. De darmpjes hebben moeite de overtollige lucht kwijt te raken wat vervolgens krampjes veroorzaakt.

Rijping van het maag-darmstelsel

In jouw buik is je kindje altijd gevoed via de navelstreng. Na de geboorte krijgt hij/zij voor het eerst zelf voedsel binnen en moeten de darmen dus voor het eerst echt voedsel verteren. Omdat het maag-darmstelsel nog niet volledig ontwikkelt is passeert het voedsel soms te snel en wordt het niet volledig afgebroken. Dit zorgt voor gasvorming en krampen.

Prikkels

Baby’s die overprikkelt raken kunnen last krijgen van darmkrampjes. de ene baby is hier gevoeliger voor dan de ander.

Allergie

Soms worden de krampjes veroorzaakt door een voedselintolerantie of overgevoeligheid, bijvoorbeeld bij koemelkallergie. Doordat je kindje overgevoelig is voor het koemelkeiwit ontstaan krampjes. Vermoed je koemelk allergie? Er bestaat hiervoor aangepaste voeding. Raadpleeg dan altijd eerst het Consultatie bureau voor advies.

Voeding

Borstvoeding: Bij borstvoeding kunnen de krampjes worden veroorzaakt door bepaalde eten dat jij hebt gegeten. Bijvoorbeeld bepaalde koolsoorten, maar ook koolzuurhoudende dranken, specerijen, koffie, chocolade en citrus vruchten doen krampjes veroorzaken. Alcohol en tabak zijn uiteraard uit den boze.

Bij het wisselen van voeding moet jouw baby’tje en zijn/haar darmen opnieuw wennen aan de samenstelling van het voedsel. Dit kan wederom gepaard gaan met krampjes. Dit geldt ook voor de overgang naar vast voedsel.

WANNEER

Met name ‘s avonds spelen de krampjes vaak op. Waarom dat zo is? Daar is geen verklaring voor. De piekleeftijd van darmkrampjes ligt tussen de 6 weken na geboorte. Meestal nemen ze na een maand of 4 vaak weer af. Na 6 maanden hebben de meeste baby’s er geen last meer van.

Darmkrampjes horen er helaas bij de eerste maanden. Wat je wel kunt doen is bovenstaande signalen en oorzaken goed in de gaten houden. Daarnaast hebben we ook wat handige tips voor je om je baby’tje te troosten of de krampjes proberen te verminderen (ik wou dat ik deze eerder had gehad!).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *